HNB te�ajna lista
20.06.2019
Prodajni
CAD CAD
1
4,952712
GBP GBP
1
8,331254
USD USD
1
6,625579
EUR EUR
1
7,420648
$ Odabir valute
= Odabir valute
Projekt "Zaštita i promocija kestena"
Project "Protection and promotion of chesnut"

Kestenijada u Vojniću

Na lokaciji Lovačkog doma „Muljava“ održana je manifestacija „Kestenijada“ u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Kestenijada je održana 20. listopada 2018. godine. Osim pečenja i degustacije kestena održano je i predavanje na temu „Pitomi i divlji kesten na području Petrove gore“ koje je održao Oliver Vlainić, dipl. ing. šum. Za zabavni dio Kestenijade pobrinuli su se Mejaši.

Održana 2. edukacija na plantaži pitomog kestena - Projekt "Zaštita i promocija kestena

Dana 20. listopada 2018. godine održana je druga edukacija na plantaži pitomog kestena koja je provedena sukladno projektu „Zaštita i promocija kestena“, Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, zasađena na k.č. 3768 i k.č 3767  k.o. Krstinja u Donjoj Brusovači između kućnog broja 47 i 49 kao eksperimentalni nasad. 

Edukacija je bila podijeljena u dva dijela. Prvi dio je educirao o trenutnim uvjetima i razvoju posađenih sadnica kestena što je predstavio Josip Dolenec iz Centra za šljivu i kesten, Petrinja. Drugi dio je educirao o štetnicima koji napadaju sadnice kestena o čemu je govorio Dragan Milić, Poljoprivredno-gospodarska zadruga EKO-RAZVOJ, Petrinja.

Edukaciji su prisustvovali zainteresirani poljoprivrednici, pčelari i udruge s područja općine Vojnić, Velike Kladuše (BiH) i Bužima (BiH).

Općina Vojnić kao jedan od partnera na projektu planira i sljedeću godinu održati još dvije edukacije u sklopu projekta. 

opširnije >

Zasađen eksperimentalni nasad pitomog kestena u općini Vojnić

Pitomi kesten je listopadno drvo u srodstvu s bukvom i hrastom, koje može narasti do 25 m visine i godišnje dati više od 200 kg plodova, te doživjeti starost i više od 500 godina. Javlja se u šumskim zajednicama s hrastom kitnjakom i grabom, a nalazi se i na obroncima Učke i okolici Lovrana i Opatije, a najviše u RH je zastupljen na području Banovine.
Investicijom na području općine Vojnić izvršena je priprema terena, podizanje i opremanje novog, suvremenog nasada pitomog kestena, opremanje zaštitnom ogradom kako bi se spriječile štete od divljači te opremanje nasada jednostavnim sustavom za navodnjavanja.


opširnije >

Manifestacija "Dani kestenovog meda"

Manifestacija "Dani kestenovog meda" u sklopu prekograničnog Projekta "Zaštita i promocija kestena" IPA INTERREG HR-BA-ME.
RSS