HNB te�ajna lista
21.09.2020
Prodajni
CAD CAD
1
4,846110
GBP GBP
1
8,279413
USD USD
1
6,379690
EUR EUR
1
7,559932
$ Odabir valute
= Odabir valute

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Franjo Jukić“

HKUD „Ivan Franjo Jukić“ djeluje u Vojniću od 2000. godine, broji više od 110 članova.
Ime društva pomno je odabrano i nosi ga po bosanskom franjevcu rođenom 1818. godine u Banja Luci. Tokom svog kratkog života  (39 godina), pored svoje svečeničke službe bio je učenjak, pisac, sakupljač narodnih umotvorina, narodni prosvjetitelj i učitelj te javni društveni radnik. Zalagao se za ilirski pokret,  sa ciljem da pomogne i prosvijetli svoj narod u Bosni koji je patio pod osmanskim ropstvom. Od njega potječe prva povjesti i zemljopis Bosne te spada među najzanačajnije organizatore školstva u Bosni. Kako članstvo društva, čine pretežito Hrvati iz Bosne i Hercegovine, Jukićevih 28 točaka i nakon 150 godina predstavlja jasnu poveznicu,  jer Fra Ivan Franjo Jukić je kao književnik i etnolog pisao što treba popraviti, da se kršćani, dovedeni do krajnjeg siromaštva ili ne isele ili ne poskapaju od gladi, te što treba učiniti da im se vrati dostojanstvo i građanska zaštita, da im se: „dadne od Boga data i od cara priznata sloboda!“
Društvo nastupa sa uvježbanim pjesmama i plesovima Posavine, Pokuplja i Bosne, pod vodstvom koreografa Pave  Marjanice i to većinom na manifestacijama uoči blagdanskih svečanosti. Najzapaženiji nastupi su na: TV 4 RIJEKE,  u Zagrebu u Domu hrvatske vojske, u Slunju, Gvozdu, Amaterska smotra KUD-ova Ogulin, nastup na Smotri zajednica udruga u Kistanju, Božićni koncert u Vojniću  i nastup pri snimanju TV emisije „Lijepom našom“ na Muljavi.
Društvo okuplja 30-tak članova uzrasta od 7 do 13 godina, te 50-tak članova od 14 do 18 godina. Članstvo u društvu na sreću ima tendenciju rasta, a sve zahvaljujući ustrajnošću i dosljednošću vodstva u nastojanju da svojom aktivnošću zainteresira djecu i mladež za izvornu hrvatsku kulturnu baštinu i otrgne ih od većine poroka modernog društva.
Cilj društva je, oformiti amatersku dramsku sekciju sa prizorima iz života naših starih ( po usmenoj predaji, a i po djelima hrvatskih književnika).


Predsjednik društva: Željko Krajačić
Ovlaštena osoba za zastupanje (uz predsjednika) : Darijo JosipovićRSS