HNB te�ajna lista
27.09.2020
Prodajni
CAD CAD
1
4,860342
GBP GBP
1
8,266885
USD USD
1
6,494092
EUR EUR
1
7,561720
$ Odabir valute
= Odabir valute

Zasađen eksperimentalni nasad pitomog kestena u općini Vojnić

Pitomi kesten je listopadno drvo u srodstvu s bukvom i hrastom, koje može narasti do 25 m visine i godišnje dati više od 200 kg plodova, te doživjeti starost i više od 500 godina. Javlja se u šumskim zajednicama s hrastom kitnjakom i grabom, a nalazi se i na obroncima Učke i okolici Lovrana i Opatije, a najviše u RH je zastupljen na području Banovine.
Investicijom na području općine Vojnić izvršena je priprema terena, podizanje i opremanje novog, suvremenog nasada pitomog kestena, opremanje zaštitnom ogradom kako bi se spriječile štete od divljači te opremanje nasada jednostavnim sustavom za navodnjavanja.

Stavljanjem u potpunu funkciju ranije kupljene parcele, uz primjenu svih agrotehničkih mjera, dobila se jedna zatvorena cjelina od cca 1,1 hektara izuzetno pogodna za nasad pitomog kestena. Da bi se spriječila očekivana šteta od divljači, prije svih divljih svinja, cijeli novi voćnjak se ogradio.
Analizom tla je utvrđeno da je to zemljište prihvatljivo za sadnju nasada kestena, uz primjenu svih agrotehničkih mjera.
Za ukupnu površinu na kojoj se podigao trajni nasad ukupno je zasađeno 99 certificiranih sadnica kestena. Sadnice su sorte „Bouche de Betizac“ i kupljene su od ovlaštenih uvoznika sadnog materijala.

Sve radove u vezi sadnje nasada izvršila je Poljoprivredno – gospodarska zadruga EKO-RAZVOJ, Petrinja.